Наричат ги „дъщерите на въздуха“

Няма да забравя деня, в който видях дива орхидея. В България. Родопите. Ковачевица.  На един камък, над водопада, увиснала над водата. Цветът й беше лилаво-кафяв, малък, но изящен. Тя се появи от нищото и ако не бях я видяла със собствените си очи, нямаше да повярвам в съществуването й. Седях на един камък над водопада, под мен бушуваше водата, а до мен беше тази красота. По-късно видях същата в китайската живопис и научих как точно се рисуват листата на орхидеята.

В Китай означава съвършенство

Всяко листо има своя грациозна позиция и име, плод на традицията и хилядолетния художнически опит. Едното листо например се казва „Нова луна“, друго е „Окото на феникса“. В Китай орхидеята е считана за съвършеното цвете. Символизира талантливия мъдрец, който излъчва своята духовна сила и така въздейства на чувствата на околните. Някои видове се ползват в традиционната китайска медицина. Рисунки още от 3 век изобразяват двете най-разпространени в Китай орхидеи – цимбидиум и дендробиум. От Китай чрез дзен те се пренасят в Япония, където също са култови в живописта и се появяват  като орнамент в кимоното.

Треска за орхидеи

Европейските орхидеи пък са дребни и невзрачни, познати са като цветя с лечителни свойства. През Средновековието, поради някаква странна асоциация с мандрагората, незнайно защо, са свързвани с вещерството и са нарочени за цветята на демона. Затова първите изображения на орхидеята се появяват по-късно, по време на Ренесанса. През 17 век в Европа идва „треската за орхидеи”. Ботаници като Карл Линей и Франц Бауер описват съществуващите видове и вдъхновяват аристокрацията и заможните граждани буквално да полудеят по орхидеите. „Ловци на орхидеи”, така са наричали тази нова категория авантюристи. Те са познавали добре ботаниката и са обикаляли в търсене на приключения и нови екзотични видове  и окраски. Такива ловци са били известни близо два века. Орхидео-манията била подобна на лудостта по лалетата. Най-вманиачените търсачи са били англичаните, следвани по петите от фламандците и холандците, някои германци и французи. Много от тях се отправят към Южна Америка, континент, който изобилства от красиви видове .Наречени са „дъщери на въздуха”, поради това, че практически корените  нямат нужда от почва. Ако се вгледате добре и в орхидеята, която отглеждате у дома, ще видите, че корените й са покрити от дървесни кори, а не от почва.

Фаталната женственост в изкуството

Голямият триумф на орхидеите в изкуството е със сигурност по време на Ар нуво. Югенщил в Германия и Либърти в Италия. Преди това в Англия също и при Прерафаелитите. Известни майстори на стъклото като Гале и Тифани изобразяват енигматични орхидеи в различни форми и цветове, символ на фаталната женственост и страст, разпалвайки фантазията на публиката. Големи майстори като Миле, Муха и Климт рисуват орхидеи. Модният авангард също се вдъхновява от фаталното цвете – Картие и Лалик създават шедьоври във висшата бижутерия.

Някои вдъхват смелост

Малко известно е, че стотина разновидности на орхидеите стават за ядене. Местни племена в Австралия и Танзания ползват за храна корените на дивите орхидеи.  От тях приготвят вид брашно или пък сладка смес, наречена „ям”.  Ванилията също е вид орхидея. Подправката, която ползваме, е всъщност сушеният плод на тази орхидея. Нейните корени са в Мексико. Познавали са я още ацтеките. Те са смятали, че ароматът й вдъхва кураж, укрепва сърцето и прогонва умората. Така че ванилията дава смелост.

У дома

От две-три години орхидеята e едно от най-харесваните стайни растения. У дома отглеждаме няколко вида орхидеи –главно фаленопсис и дендробиум. Аз лично много харесвам фаленопсиса, заради огромните  му нежни цветове. Тази орхидея вирее на топло и светло, има нужда от вода веднъж седмично, като се  потапя за един-два часа в кофа с вода и не се полива отгоре. Преди не знаех, че орхидеята е многогодишно растение и когато опада цветът й, не се изхвърля. Сега вече знам и не я изхвърлям, като се оголи. Оставям по-голямата част от стъблото да изсъхне и запазвам само читавата половин педя. Така през следващата година орхидеята отново ще израсте и ще даде цвят. Хубав подарък за Свети Валентин, нали?

Орхидея фаленопсис
Фаленопсис
Жълта орхидея цимбидиум

 

 

8 мнения за “Наричат ги „дъщерите на въздуха“

  1. Орхидеите наистина са прекрасни! Много интересна статия, научих много нови неща! :)))

  2. Чудесна статия!
    Благодаря за интересната информация, Антиноя!
    Невероятна красота!

  3. напоследък все препускам покрай блога ти. радвам се, че открих малко време да прочета написаното от теб за орхидеите. бях чувала за орхидеите по Русенски Лом, но не знаех, че ги има и в Западните Родопи. Не знаех, че ванилията е плода на орхидея. Много интересно. Много вкусна тази смелост :).

    Честит празник днес! Много обич да има около теб през цялата година!

  4. Благодаря, Мира, за мен е удоволствие 🙂 Честит хубав ден и на теб! Много обич и творчество ти желая :)))

Вашият коментар