Рим: Лимон и розови криле

Галерия „Дориа-Памфили”

Този сочен лимонов красавец го харесах в един студен зимен ден, като притичвах по „Виа дел корсо”. Сега като го гледам, ми се прияждат цитруси и веднага си спомням за едно хилаво лимонче в къщата на баба ми. Обичам да си вра носа по чуждите дворове и така случайно в същия вътрешен двор в центъра на центъра на Рим изнамерих не само лимон, но и пребогата частна галерия на римски принцове, чиито богати наследници се оказаха брат и сестра англичани. Галерията „Дориа-Памфили” се намира на две крачки от тортата (както наричат огромния белосан монумент на пиаца „Венеция”) и ме изненада не толкова с пищните си барокови салони, колкото с огромното количество картини на известни художници. Тези шедьоври едва дишат, прилепнали един до друг, понеже цялото пространство не стига да побере това поразяващо изобилие.

Тук гвоздеят според мен е „Благовещението” на Филипо Липи, флорентински художник от 15 век. Разкъртващи са крилете на слезлия при Мадоната ангел – те светят от червеникаво злато в приглушената светлина на залата. Никоя снимка (а там не се снима, не-не-не) не може да възпроизведе светлината на розовото злато, трябва да се усети.

Но не само това. Следват два библейски шедьовъра на Караваджо, „Каещата се Магдалена” и „Отдих по време на бягството в Египет”, да ме прощават богословите за превода.

И нека да ги подредя, пак по мой вкус:
1. Филипо Липи, „Благовещение”.
2. Караваджо, „Каещата се Магдалена”
3. Караваджо, „Отдих по време на бягството в Египет”
4. Тициан, „Саломе с главата на Йоан Кръстител” – прекрасна е!!!
5. Ханс Мемлинг, 15 век – „Оплакване на Христос”
6. Два натюрморта на Ян Ван Кесел, 17 век
7. Веласкес, известният портрет на Папа Инокентий Х, който между другото произлиза от същия род.

Още много неща, аз лично се загледах в италианците – Карачи, Рафаел, Гуидо Рени, Гуерчино, Басано. Има и доста фламандци, малко германци, французи. Музеят устройвал също и барокови концерти през уикенда в залите на „палацо“-то.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s