Висящите рокли на Офелия

Рокли за не-обличане

Срещнах я в нета и веднага ме грабнаха нейните Robes Suspendues. Висящите рокли, които не са за обличане. Напомни ми за висящите градини на Семирамида – оазисът насред пустинята, където винаги имало свежи рози. Robes Suspendues са „истински, семпли и преди всичко – не са за обличане”, казва авторката с артистично име Офелия, Ophelia KhamsaSoul. Моделите й висят от тавана, на закачалката, пред прозореца, до завесата, сред зеленото на градината.

автор: Ophelia KhamsaSoul

Дрехата–дреха и дрехата-пространство

Разбирам, че зад прозрачните рокли се крие цяла философия, нейната философия. Идеята, че дрехите могат да бъдат интересни и привлекателни сами по себе си. KhamsaSoul е проектът й, който вижда дрехите по два начина – като облекло и като част от нещо по-голямо, заобикалящия ни свят. Нов усет за дрехата – да се използва като елемент от жилищното пространство. Дрехата като инсталация или като декор. Дрехата, която не се нуждае от опората на човешкото тяло, за да бъде разбрана. Офелия смята, че «освободени от тялото», дрехите се пречистват и могат да внушават различни състояния на духа. Вижда ги като елементи от триизмерното пространство. Елементи за не-обличане. Елементи за съзерцание. Елементи от живота.

Автор: Ophelia KhamsaSoul

Офелия

Родината й е Швейцария, а на 16 години заживява в Италия. Учи изящни изкуства във Венеция, а по-късно заедно с колега основава Creative Images, експериментална лаборатория, събираща на едно място музика, кино, живопис, графика, текстил. Била е сценограф и художник на представления, изработвала е сценични костюми. Голямата й страст към арабското изкуство я отвежда в Мароко, оттам и  ориенталската нишка в моделите й. Познава тайните на майсторите на сценичния костюм, знае хиляди начини за използване на материите, пробва нови техники за обработка на плата, прави какви ли не експерименти. Не изглежда самовлюбена, няма дори една нейна снимка на сайта. Но е пълно с рокли – цветни елементи от нашия живот.

автор: Ophelia KhamsaSoul

автор: Ophelia KhamsaSoul

автор: Ophelia KhamsaSoul

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s